Tieto yrittäjälle koronasta

Tuoreimmat uutiset

Saarijärven kaupungin korona info – sivulta voit lukea ajankohtaiset tiedotteet ja uutiset liittyen koronavirukseen Saarijärvellä.

Tärkeimmät koronavirusta koskevat uutiset yrittäjille löydät Suomen Yrittäjien sivuilta.

 

 

Yrittäjät voivat saada väliaikaista työmarkkinatukea tammi-helmikuulta 2022

Yrittäjien väliaikaiselle työmarkkinatuelle on tulossa jatkoa ajanjaksolle 1.1.2022 – 28.2.2022 siten, että yrittäjille voidaan maksaa työmarkkinatukea tietyin ehdoin, vaikka yrittäjän yritystoiminta ei olisi kokonaan päättynyt.

Lue lisää TE-Toimiston sivuita

Yrittäjät voivat saada väliaikaista työmarkkinatukea tammi-helmikuulta 2022 – TE-Palvelut

 

Kustannustuki 5. kierros

Kustannustuen viides hakukierros alkaa 21.12.2021. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisestä asiointipalvelusta. Linkki asiointipalveluun päivittyy valtionkonttorin sivulle hakuajan alkaessa, kts linkki alla.

Viidennen hakukierroksen tuki korvaa kuluja yrityksille, jotka ovat kärsineet julkisoikeudellisista, koronapandemian torjuntaan liittyvistä rajoituksista. Tuki kohdistuu kuluihin, jotka ovat syntyneet 1.6.–30.9.2021.

Koronatuet yrityksille – Valtiokonttori

 

 

 

Yrittäjien työmarkkinatukea jatketaan 31.11.2021 asti

Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.11.2021 väliaikaisen, COVID-19-pandemiaan liittyvän poikkeuksen perusteella. Tämän jälkeen työttömyysetuuden saaminen edellyttää, että henkilö täyttää normaalit yrittäjän työttömyysturvaoikeutta koskevat edellytykset.

Millä edellytyksillä yrittäjä voi saada työmarkkinatukea?

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Työmarkkinatuki on yksi työttömyysetuuden muoto.

Kela voi maksaa yrittäjälle työmarkkinatukea, jos toinen seuraavista ehdoista täyttyy:

 • päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt
 • yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 e/kk.

Sinun ei tarvitse lopettaa yritystoimintaa, jotta voit saada työmarkkinatukea.

Nämä väliaikaiset ehdot yrittäjän työttömyysturvassa ovat voimassa 30.11.2021 asti. Väliaikainen työmarkkinatuki koskee vain niitä yrittäjiä, joiden yritystoimintaan koronaepidemia on vaikuttanut haitallisesti.

Yrittäjän työttömyysturva – kela.fi

Mistä yritys voi hakea rahoitusta ja tukea koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen?

Kustannustuki

Yritysten kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut koronapandemian vuoksi, ja joilla on sen vuoksi vaikeuksia selvitä vaikeasti sopeutettavista tukikauteen kohdistuvista palkka- ja muista kuluista. Hallituksen linjauksen mukaan tuen tarve ja määrä arvioidaan epidemian ja sen torjumisen aiheuttaman liikevaihdon äkillisen menetyksen perusteella.

Kustannustuen ensimmäinen hakukierros oli 7.7.–31.8.2020.
Kustannustuen toinen hakukierros pyritään avaamaan 21.12.2020. Haun avauspäivä vahvistetaan 18.12.2020.

Lue lisää kustannustuesta.

Työttömyysturva

Yrittäjät voivat saada työttömyysturvaa 31.3.2021 ast
Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Lue lisää!

Väliaikaiset laajennukset lomautettujen ja yrittäjien työttömyysetuuteen jatkuvat
Yrittäjä voi saada työmarkkinatukea maaliskuun 2021 loppuun asti. Lue lisää!

Business Finland avustukset (haku päättyi 8.6.2020)
Business Finland on avannut kaksi uutta rahoituspalvelua koronavirustilanteen vuoksi. Ne on tarkoitettu Suomessa toimiville, 6–250 henkeä työllistäville pk- ja midcap-yrityksille (oy, oyj, ay, ky, osk), joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Lue lisää!
Tämän linkin kautta löydät videon, joka opastaa rahoitushakemuksen täyttöön.

ELY-keskusten avustukset (haku päättyi 8.6.2020)
ELY-keskukset tukevat pienyrityksiä, jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä ympäri maata. ELY-keskukset suuntaavat rahoitusta yrityksille, joissa on yrittäjän/yrittäjien lisäksi 1-5 työsuhteessa olevaa henkilöä. Hakemuksen jättämishetkellä yrityksessä työskentelee enintään viisi henkilöä, joiden työaika on keskimäärin vähintään 30 tuntia viikossa (mukaan lukien yrittäjät). Lue lisää!

Kuntatuki (haku päättyi 30.9.2020)
Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2000 euroa. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Lue lisää!

Ravitsemusliiketoiminnalle (haku päättyi 31.8.2020)
Ravitsemisliiketoiminnan rajoittamisen tuen haku päättyi 31.8.2020 klo 16.15. Siihen mennessä KEHA-keskukseen jätetyt hakemukset käsitellään normaalisti.
Ravitsemisliiketoiminnan uudelleentyöllistämisen tuen haku päättyi 31.10.2020. Määräaikaan mennessä KEHA-keskukseen jätetyt hakemukset käsitellään normaalisti.

Maa- ja metsä- ja kalatalous

 • Maaseudun yritysten väliaikainen
  Maaseudun yritysten väliaikainen tuki auttaa yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aiheuttamien markkina- ja tuotantohäiriöiden takia. Tuen tavoitteena on helpottaa yritysten sopeutumista covid-19-viruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen ja jatkamaan toimintaansa kannattavasti sekä turvaamaan työpaikkoja siirryttäessä kohti normaaliolosuhteita.
  Tukea voi hakea vuoden 2020 loppuun saakka. Lue lisää!
 • Maatalouden alkutuotannon väliaikainen tuki
  Alkutuotannon väliaikainen tuki auttaa maatiloja ja maatalousalan yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aiheuttamien markkina- ja tuotantohäiriöiden takia.
  Tukea voi hakea 30.6.2021 saakka. Lue lisää!

Koronatukea taiteen ja kulttuurin ammattilaisille (haku päättynyt 15.04.2020)

Apurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille ja taidejournalisteille. Apurahaa eivät voi hakea toiminimet, yritykset, yhdistykset, kunnat, kuntayhtymät, osuuskunnat tai säätiöt. Erityiset taiteen ja kulttuurin ammattilaisille suunnatut korona-apurahat ovat haettavissa ajalla 01.04.2020 – 15.04.2020 (hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16:00)
Korona-apurahaa voit hakea täältä.